Blog

Blog 13 Life GOES on Vakmanschap, OP & kunst…..

 

VAKMANSCHAP

De afgelopen weken heb ik echt kennisgemaakt met de juridische wereld waar ik in werk. Voor iemand zonder juridische achtergrond zijn dit momenten van aanpoten, aandacht erbij, controle, controle, controle. Maar het is gelukt. Deze keer waren het de voorbereidingen voor een kort geding. Ik begin met het in kaart brengen van de tijdlijn van alle correspondentie. Marjon heeft zo een chronologisch verhaal voor zich waaruit de opbouw start. Overzicht houden, helikopter view, vooruit denken, aanpassen, comprimeren van tekst allemaal een kunst op zich. Ik had al respect voor het vak maar nu helemaal. En dan een heldere krachtige zonder in herhalingen te vallen pleitnotitie opstellen. Het is echt vakmanschap.

Ook voor de rechterlijke macht neem ik mijn pet af. De rechter en ondersteuners die op korte termijn een heel pakket bijlagen op zijn/haar bureau krijgen, moeten in staat zijn snel te kunnen lezen, de juiste verbanden zien, tegengestelde belangen herkennen en  benoemen. Ik probeerde me in gedachten voor te stellen hoe hectisch de dagen voor een zitting zijn. En nee, niet één zitting op een dag, de dag is vol gepland. Dat een van de partijen teleurgesteld wordt is een gegeven. Ieder hoopt op zijn/haar gelijk. Vakmanschap om het goed te kunnen motiveren waarom een beslissing De Beslissing is.

Waar ik mij als “buitenstaander” over verwonder is dat alles in tweevoud of viervoud aangeleverd moet worden, juiste begeleidende brief, juist taalgebruik het komt allemaal heel nauw. Hele pakketten papier gaan richting Rechtbank. Digitaal aanleveren, dat is een Kei goed plan voor het milieu.

OUDERSCHAPSPLAN

Deze week stond in het nieuws het besluit van de Rechtbank Overijssel geen uitspraak te doen als ouders niet samen mét kinderen aan een ouderschapsplan hebben gewerkt en dat dit ook aantoonbaar moet zijn.  Dit om de positie van het kind bij scheiding te versterken, een bruggesprek. Ik las al wat kritieken van ervaringsdeskundigen dat dit kan ook als breekijzer ingezet worden.  Scheiden is lastige materie, de boodschap goed aan kinderen brengen is lastig. Kinderen willen eigenlijk altijd dat ouders onder 1 dak blijven, een ‘gewoon’ gezin. Ook nu nog terwijl 1 op de 3 huwelijken eindigt in echtscheiding. Kernwaarden zijn diep ingesleten. Is het ook een idee dat kinderen ná bijvoorbeeld 6 of 12 maanden gevraagd wordt hoe het is met de uitvoering van het ouderschapsplan en of zij behoefte hebben aan bijstelling. Opstellen en er over praten is 1 ding maar het ouderschapsplan ook goed uitvoeren is een ander verhaal. Opgesteld vanuit een theoretische situatie, met de beste bedoelingen maar voor iedereen nieuw, blijkt in de praktijk soms heel anders te werken. Wat mij betreft niet alleen tijdens scheiding aandacht maar vooral ook toetsen na een periode van werkelijke beleving.

CULTUUR EN LEVENSKUNST

Chassé

Zondagochtend 11.00 uur Chassé theater. Ochtendconcert met Stef Bos. De titel van zijn nieuwste show heet Kern. Een aantal jaren geleden ben ik met een vriendin voor het eerst naar een optreden van Stef Bos geweest in Antwerpen. We zaten op de tweede rij, vers in ons echtscheidingsproces en het leek wel of deze taalvirtuoos ieder liedje speciaal voor ons had geschreven. In onze luxe fauteuils hebben we de ene zakdoek na de andere vol gesnoten en tranen afgeveegd. Behalve tijdens een klein stukje dan. Stef Bos was net vader geworden en euforisch gelukkig. Dat hoefde van ons niet dat familiegeluk, daar hadden we nl. net zelf afscheid van genomen. Vandaag dus Kern, we zijn benieuwd. Het liedje Valkuil komt rechtstreeks bij mij binnen. Tissues niet nodig vandaag ondanks de prachtige liedjes en de muziek. De taalkunstenaar heeft weinig woorden nodig om tot de Kern te komen.

Art Breda

Afgelopen week Kunst Rai Amsterdam bezocht, een inspirerende Kunstbeurs, leuke ontspannen sfeer. Wat mij opviel was dat hier veel eind twintigers, begin dertigers rondliepen. Hip Amsterdam. Volgende week woensdag, 19 mei,  start ArtBreda, de  inspirerende beurs voor kunst, antiek en design op Breepark. Een nieuwe plek voor dit evenement. Eens kijken of  “Hip” Breda hier ook rondloopt? Wij zijn er in ieder geval. Hoe en waarom dat lees je de volgende keer. http://artbreda.nl    http://www.artbreda.nl

Karen