Blog

Blog 16  Live GOES on, 1e jaar, algoritme, cultuur….

1e Jaar

 

1 jaar geleden startte Marjon haar solopraktijk, Marjon Habets, meester in samen scheiden. Onbevangen, niet juridisch geschoold werd ik haar rechterhand. Dat de tijd vliegt als het goed is,  is hier helemaal van toepassing. Wat heb ik veel geleerd aan de juridische kant,  door contact met collega’s van Marjon, dossiers voorbereiden, contact met de rechtbank. En natuurlijk het contact met cliënten waarmee ik al mooie gesprekken heb mogen voeren.

Terugkijkend zie ik een jaar waarin ik ook persoonlijk ben gegroeid, soms echt moest stretchen, energie leverde en terugkreeg, uitgedaagd werd snel en efficiënt te handelen, creatief te denken en schrijvend dit blog mag ontwikkelen.

Marjon zet zich als netwerker ook op andere terreinen in. Het project Lawstreet Breda is hier het recentste voorbeeld van. Talent aantrekken in diverse sectoren rondom het recht met als de verbindingsas de oude en nieuwe rechtbank. In samenwerking met BredaPhoto wordt dit in september a.s. ook verbeeld door middel van een tentoonstelling.

“De kunst van het samen scheiden” vat samen waar Marjon voor staat. Scheiden is nooit leuk maar o zo waardevol naar de toekomst als je scheiden samen naar een eindstreep kunt brengen met daarbij voor allebei een persoonlijke ontwikkeling. Je maakt afspraken die ook in de toekomst bestendig blijken. Cliënten begeleiden, stimuleren, uitdagen, omdenken, mens- en toekomstgericht dat is “De kunst van het samen scheiden”. 

Ik kijk uit naar alles wat voor ons ligt en draag daar graag op mijn manier aan bij.

ALGORITME

Iets heel anders waar ik me, misschien naïef, bewust van werd, de werking van algoritmes. Ja, ik kende de term wel maar wat het precies doet niet. Even opgezocht: een soort zeef die uit heel veel cijfers en andere gegevens,  informatie haalt. Het doel kan van alles zijn. Waar ik op getriggerd werd was dat de verzameling data je onbewust steeds in dezelfde richting duwen. Dus je niet informatie stuurt om kritischer te denken over onderwerpen die je interesseren maar juist bevestigend werken. Ze voeden je gedachten met eenzelfde soort informatie. Hierdoor wakker geschud heb ik me voorgenomen meer diverse media te lezen en me ook bewust breder te oriënteren, open te stellen voor kritiek op een onderwerp. Vaker luisteren naar een tegengeluid, meer vragen stellen. Het is een proces waarmee ik bewust aan de slag ga. In Nrc Next een artikel over algoritme. Lees het hier.

En een ander voornemen is dat ik na 5x whatsappen, de zesde persoon bel! Ons onderlinge persoonlijke contact wordt “armer” door het gemak van het gebruik van social media. Juist door ook met personen live te spreken die je misschien wel niet zo snel zou bellen verrijk je contact. Live contact geeft meer ‘kleur’ aan een gesprek. Dus ben niet verbaasd als ik je bel.

CULTUUR

Onlangs naar een toneelstuk in het Singer Laren geweest. Amateurtoneel op hoog niveau. Behalve dat het een goed gespeeld humoristisch stuk was, kwam ik na afloop een aantal oud lagere schoolgenoten tegen. Een soort mini reünie. Zo ontzettend leuk om even terug in de tijd te stappen. Ook de moeder van een van mijn klasgenoten was er, 83 jaar inmiddels. Vitaal, scherp van geest. Ze vertelde enthousiast dat ze 10 jaar geleden nog maar even de kunstacademie had overgedaan!!! Bezig blijven dat was haar geheim en iedere dag even in de tuin werken —> Geschilderde tuinen de zomertentoonstelling in het Singer Laren sluit hier bij aan. (singerlaren.nl)

Filosofie voor een weergaloos leven van Lammert Kamphuis (lammertkamphuis.nl) is het boek dat ik in 1x heb uitgelezen. De ‘oude meesters’ gebracht naar het Nu en wat kunnen we nog veel van ze leren. En wat zijn veel van hun opvattingen actueel.

Tot slot een prachtig concert bijgewoond in Blaricum van het Amersfoorts Jeugdorkest (ajo-amersfoort.nl), jong talent tussen de 13 en 24 jaar! speelden naast hun eigen werk samen met @Carel Kraaijenhof. Blijft ontroerend mooi als hij Adiós Nonino speelt onder een wolkeloze hemel, verstommend gesnater van eenden en een heldere maan.

Karen