Blog

BLOG 22 Life GOES on Roadtrip Sri Lanka

ROADTRIP

De afgelopen twee weken hebben we rondgereisd door Sri Lanka. In het vorige blog heb ik de reden van onze reis verteld. Sri Lanka een land met veel potentie en tegelijk nu nog volop in ontwikkeling.

Mijn eerste indruk van Sri Lanka is Kleurrijk. Gevarieerd in landschap, mensen, cultuur en geloof. Een land met veerkracht. De burgeroorlog is nog maar 9 jaar geleden beëindigd en de mensen leven met verschillende geloven  naast elkaar op het eiland. Deze spiritualiteit ademt het hele eiland uit. Boeddhisme is het meest duidelijk aanwezig, maar ook Hindu tempels, Kerken en Moskeeën staan naast elkaar.

Veerkracht heeft het eiland ook getoond na de Tsunami. Pas toen ik bij het monument aan de weg naar Galle stond en tegenover het monument een Boeddha zag staan van 20 meter hoog, de hoogte van de golven, drong de impact van wat er in 2004 hier had plaatsgevonden tot mij door. En dan ben je gewoon even stil. En de mensen bij het kleine museum met foto’s van het moment vertelden dat ze achteraf signalen hadden dat er iets op komst was. De dieren waren allemaal naar de bergen gevlucht en wat deed de mens: die ging richting zee en daar kwam het gevaar vandaan.

Familiebanden op Sri Lanka zijn heel belangrijk. De zorg voor elkaar. Het delen van wat er is. Heel gewoon ook al heb je heel weinig, je wordt gelukkiger van delen. En elkaar wat gunnen. De neef van de neef van een oom die heeft wel tijd om …….. vul maar in en het wordt geregeld. Dat samen en met elkaar terwijl er weinig te verdelen valt zorgt er voor dat ik weer even stil sta bij wat ik allemaal heb. Rijkdom in immateriële zaken. 

De eenvoud van het Boeddhisme zoals wij dat konden waarnemen biedt veel aanknopingspunten voor iedereen. Uiting van dankbaarheid door het brengen van een bloemenoffer is wat de mensen bij de tempels laten zien. Een glimlach, een groet, altijd.

Colombo is een levendige stad, geschiedenis ademend en ook toekomst. De wijk Pettah waar handel wordt gedreven tussen locals en toeristen zich niet laten zien; het National Museum biedt een overzicht van de geschiedenis. Rust ademt het museum uit. En een afternoon tea hoort er in Colombo ook bij. Het koloniale verleden is terug te vinden op het eiland o.a. in het spoornet en de educatie.

Het binnenland met tropisch woud, olifanten langs de weg, de Gouden Driehoek waar de oudheid een plaats heeft, Kandy een levendige stad met als hoogtepunt de Boeddhistische tempel waar de tand van Boeddha bewaard wordt. Vanaf Kandy reisden we per trein naar de theeplantages in het hoogland en vervolgens gingen we weer naar de kust. Galle Fort een stuk geschiedenis van ons, Nederlanders, en de fraaie kustlijn. Stuk voor stuk plaatsen waar levendigheid, kleur, lawaai of stilte, je een moment bieden naar jezelf te kijken.

Ons vertrouwen als mens op de natuur zijn we wel een beetje kwijt geraakt. De herfst hier in Nederland is een prachtige tijd van transformatie, de natuur maakt zich op voor de winter, trekt zich terug. Bewust rond kijken levert prachtige plaatjes op. En in de wintertijd mogen ook wij mensen een beetje terugschakelen, iets lager tempo, moment van reflectie bij de open haard. Even stilstaan bij wat er allemaal goed gaat en waar je echt blij van wordt en ook wat je wilt veranderen.

Sri Lanka leverde mij mooie diepgaande gesprekken, naar binnen kijken, dankbaar voor wie ik nu ben, energie, een glimlach, vriendschap. En kijkend naar de familierechtpraktijk  Marjon Habets hebben we stilgestaan bij onszelf, hoe we onze cliënten begeleiden, wat kunnen wij nog toevoegen en kunnen we een handreiking doen aan betrokkenen ook de stap naar de toekomst te maken. Een drie-eenheid van Verleden-Heden-Toekomst. Onze overtuiging is dat als je deze drie elementen in het proces kunt brengen je duurzame afspraken maakt en iedereen verder kan in de toekomst. Je oude leven achter je laten en je nieuwe leven omarmen.

Karen