Blog

BLOG Life GOES on Covid 19, Najaar, Cultuur

COVID 19

Als ik rond 08.00 uur op mijn fiets stap ruikt de wereld om mij heen intenser. De natuur die gewoon door gaat met groeien en bloeien verspreidt meer geur en kleur nu ze niet afgeleid wordt door een constante stroom van verkeer. Ik ben blij dat we nog iedere dag vanaf kantoor werken. We hebben genoeg ruimte om rekening te houden met social distancing binnen kantoor.

Wel beïnvloedt het virus ons in hoe we omgaan met cliënten op kantoor. Ik hang geen jas meer op, schudt geen hand bij binnenkomst, houdt de deur anders open. Dat voelt afstandelijker dan anders. Wat niet verandert is het hartelijke welkom, de goede kop koffie en de interesse hoe het met de bezoeker gaat juist ook in deze bijzondere tijd.We ontvangen cliënten alleen nog in de grote vergaderruimte waar de 1,5 meter afstand geen probleem is.

Afgelopen week had ik een mooi eerste telefonisch contact met een nieuwe cliënt. Deze cliënt voelde aan alles dat de stap nu gezet moest worden en zag vreselijk tegen de gang naar de rechtbank op. In het gesprek gaf ik aan dat we niet direct aan de gang naar de rechtbank denken maar dat er meerdere opties zijn zoals de overlegscheiding. Dat bood nieuw perspectief voor cliënt. De afspraak met Marjon werd gemaakt. En na het intake gesprek benoemde cliënt dat het eerste contact al een goed gevoel had gegeven en dat met de verheldering in het intake gesprek de duidelijkheid was ontstaan waar behoefte aan was. En wat fijn dat het niet meteen ging over het proces maar dat er volop aandacht was voor de mens achter de vraag. En dat is precies waar we voor staan: eerst de mens dan het proces.

NAJAAR

In de kranten wordt al geschreven over de golf van echtscheidingen die verwacht wordt in het najaar nu mensen langdurig met elkaar opgesloten zitten, er weinig afleiding buitenshuis is en er ook nog kinderen zijn rondlopen die onderwezen moeten worden en vermaakt. Ik hoop dat de rolverdeling er anders uitziet dan in het IKJE in het NRC vandaag. Iemand vertelde dat zij het spel Pim Pam Pet uit de mottenballen had gehaald. Haar kind had snel de spelregels door. Op de vraag noem een huishoudelijk apparaat met een ‘M’, riep het kind enthousiast: Mamma!

CULTUUR

Geen theater geen bioscoop, geen inspirerende bijeenkomsten in bijv. De Rode Hoed, dat vind ik een groot gemis op dit moment. Tijdens de lunch wissel ik met Marjon en andere collega’s  tips uit over actuele artikelen, films, boeken. Films die die aangeraden worden zijn de korte serie Unorthodox en  Crash Landing on You op Netflix.Ook luister ik voor het eerst podcasts, bijv. de podcast van Roel van Velzen waarin hij naar aanleiding van zijn eigen scheiding vragen stelt aan bekende Nederlanders die ervaring met scheiden hebben.  Helder, kort en menselijk.En met minder afleiding buitenshuis ook meer tijd om te lezen. Prachtig boek vind ik Apeirogon van Colum McCann. Apeirogon vertelt het verhaal van twee vaders, een Palestijn en een Israëliër, die beiden een dochter verliezen door oorlogsgeweld. De mooiste zin uit het boek vond ik:

Gisteren was ik slim, dus wilde ik de wereld veranderen. Vandaag ben ik wijs, dus ben ik begonnen mijzelf te veranderen”. (Rumi)

Blijf gezond en pas goed op jezelf.