Blog

Het besluit is genomen, u gaat scheiden! Wat nu?

Het besluit om te scheiden is vaak een moeilijke stap. Als u deze stap genomen heeft komt u in een proces terecht wat u nog geheel onbekend is. Welke manieren van scheiden zijn er eigenlijk? En welke manier past bij mij?
De antwoorden op deze vragen zijn geheel afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Er is geen online testje waar uit komt rollen welke manier van scheiden het beste bij u past. Net als dat er geen test bestaat die u vertelt of u wel of niet moet gaan scheiden. Dit is per situatie, per stel, per persoon verschillend. Bent u een ondernemer? Heeft uw partner een bedrijf? Hebben jullie samen een onderneming? In welke financiële en persoonlijke situatie bevindt u zich? Dit is een greep uit de vragen die we graag met u bespreken tijdens een eerste gesprek. Dit gesprek is geheel vrijblijvend en kosteloos. U komt gewoon uw verhaal doen zodat wij u kunnen helpen om grip te krijgen op het scheidingsproces en de consequenties daarvan. Neem in dit gesprek gerust uw partner mee als u zich daar prettig bij voelt. Wilt u liever alleen komen, dan is dat ook prima.

Verschillende manieren van scheiden
Om voorbereid het gesprek in te gaan, leggen we u alvast de verschillende manieren van scheiden uit.

1. Overlegscheiding:
Overlegscheiding, of colleborative divorce, heeft als doel een regeling te treffen waarin de belangen van de partners (en kinderen) worden behartigd zonder dat daar een rechter aan te pas komt. Beide partijen krijgen een eigen advocaat en er is een coach aanwezig. Wederzijds respect en met elkaar willen praten om tot een fatsoenlijke oplossing te komen zijn belangrijk voor deze vorm van scheiden. Er wordt naar gelijkheid gezocht tussen partijen in kennis, kunde, emoties en macht.

2. Mediation:
Mediation is een manier van scheiden waarbij u en uw partner hulp krijgen van een Mediator om tot een regeling te komen voor de kinderen (het ouderschapsplan) en de financiële gevolgen van het uiteengaan (convenant). De mediator brengt de communicatie weer op gang, begeleidt de gesprekken en bewaakt de zorgvuldigheid van het wel overwogen proces. De wederzijdse belangen en doelstellingen van de partners voor hun toekomst komen daarbij aanbod.
Wanneer beide partijen tevreden zijn met de uitkomst zullen de afspraken worden vastgelegd in een convenant. Bij deze manier van scheiden komt er ook geen rechter aan te pas.

3. Echtscheiding (zonder protocol):
Bij deze vorm van scheiden hebben beide partners een eigen advocaat. Deze advocaat kiest u zelf uit. U heeft misschien wel eens van vrienden of familie gehoord dat een echtscheiding vaak leidt tot een vechtscheiding. Wij adviseren daarom altijd op zoek te gaan naar een advocaat die ‘overleggen’ als uitgangspunt heeft alvorens te gaan procederen. In sommige situaties kan het juist prettig of noodzakelijk zijn om te kiezen voor uw eigen adviseur, die alleen uw belangen behartigt. Dit is zoals al eerder gezegd afhankelijk van de omstandigheden waarin u zich bevindt.

Belangrijke aspecten bij het maken van een juiste keuze:
Gelijkwaardigheid in communicatie
Gelijkwaardigheid is er in verschillende vormen; u kunt vaak ruzie hebben met uw partner en het gevoel hebben dat uw mening onderdrukt wordt, of u kunt juist het idee hebben dat u altijd degene bent die de discussie wint, terwijl dat helemaal niet uw doel is. Dit is een voorbeeld van (on)gelijkwaardigheid in de manier van communiceren met elkaar en heeft invloed op de keuze voor en haalbaarheid van een bepaalde scheidingsvorm.

Gelijkwaardigheid in financiële kennis
Een ander voorbeeld is de financiële gelijkwaardigheid. Als uw partner meer kennis heeft over financiële zaken is het handig om uw kennis te verhogen zodat u op basis van een volledige en deskundige voorbereiding het gesprek aan kunt gaan. Heeft u het gevoel dat u en uw partner gelijken zijn, dan is dit een goede basis om te kiezen voor mediation. Behalve gelijkwaardigheid zijn er nog andere aspecten die meespelen bij het maken van de juiste keuze. Graag spreken we deze met u door.

Wij helpen u graag
Marjon Habets helpt u graag bij het nemen van de juiste beslissing. En daarbij gaat het niet alleen over de manier van scheiden, maar ook om “het beste” team! Een goede klik met de advocaat is heel belangrijk en wordt vaak onderschat. Marjon Habets heefthet doel om uw leven zo snel mogelijk weer op de rit te krijgen. Maak vrijblijvend en kosteloos een afspraak voor meer informatie.