Blog

Life GOES on blog 5 Collega, Dynamiek en Communicatie!

Collega

Vandaag eerst maar eens mijn collega in het zonnetje zetten. Alhoewel we ieder bij een ander en heel verschillend advocatenkantoor werken op hetzelfde adres, delen we de secretariaatsruimte. Samen zitten we achter in het pand. We zijn betrokken bij elkaars werkzaamheden, delen en ondersteunen elkaar, met een woord of een praktische daad. Het is heel waardevol samen te werken met een prettige collega, en dat mag best hardop gezegd worden.

Dynamiek

De afgelopen week stond bol van de dynamiek. Onverwachte momenten, acties en snelle interventies. Mocht je nog denken dat werken op een advocatenkantoor saai is, ik help je graag uit je droom. 2 partners en 2 advocaten aan één tafel, een berg papieren, koffie, chocolaatje erbij. Af en toe ging het er luidruchtig aan toe maar aan het eind van de morgen lag er een getekend convenant en ouderschapsplan en gingen cliënten opgewekt de deur uit. Dit lag achter hen, de toekomst voor hen. En ja natuurlijk blijven ze daarin verbonden door hun kinderen. Voor ons is het dan nog niet klaar.  Inscannen van beide documenten, brief aan rechtbank met verzoek tot het opstellen van de beschikking. En dan natuurlijk de tijdlijn bewaken dat een en ander ook werkelijk in orde komt tot en met de inschrijving van de echtscheiding bij de burgerlijke stand. De positieve energie die, ja het klinkt misschien gek, toch na zo’n sessie op kantoor heerst komt doordat cliënten met elkaar het gebouw verlaten en naar de toekomst durven en kunnen kijken. En er is hard gewerkt door beiden om tot dit moment te kunnen komen.

Communicatie

Het lijkt zo’n logisch woord, we komen het overal tegen en iedereen die je spreekt zegt hoe belangrijk het is. Hoe komt het dan toch dat we elkaar vaak niet verstaan terwijl we communiceren? Luisteren we alleen naar onszelf en horen we de ander niet. Onze eigen behoefte vult soms al onbewust in wat we denken dat de ander gaat zeggen. Echt luisteren naar de behoefte van de ander zonder dit in te vullen is heel lastig. Toch is aandachtig en empathisch luisteren bij ieder contactmoment met een cliënt van essentieel belang. Tijd of geen tijd, ook in de hectiek en aan de telefoon. Dit maakt mijn werk en dat van de mediator en overlegadvocaat zo persoonlijk en waardevol. Goed luisteren naar de behoefte van partijen, samenvatten en toetsen of het klopt. Of partijen elkaar nog verstaan.

Maatschappelijk betrokken

In mijn vrije tijd ben ik betrokken bij een tweetal mooie projecten. Via @Social Work mag ik meedenken in de klankbordgroep van hun nieuwe project: Samen uit Elkaar, SuE. Ook hier staat communicatie centraal. Zij willen gezinnen die in hun scheiding vastlopen in de communicatie een handreiking doen het communicatieproces weer vlot te trekken. Na scheiding kan er irritatie ontstaan als verwachtingen over en weer niet uit komen. Het blijkt lastig de afspraken in een ouderschapsplan ook in praktijk echt invulling te geven. Hier kan het project SuE ingeschakeld worden om partijen met elkaar aan tafel in het belang van hun kind weer met elkaar in gesprek te brengen.

Daarnaast draag ik iedere vrijdag mijn steentje bij aan het project @Welkomsttaal, opgezet door Dianne Kikstra. Zij vond het schrijnend dat vluchtelingen lang moesten wachten, te lang naar haar idee, op Nederlandse les. Als je niet met je omgeving kunt communiceren hoe kun je dan goed integreren. Ook hier gaat het om elkaar verstaan! Gedreven mensen die 3x per week naar de bibliotheek komen om Nederlands te leren. Ik krijg er energie van.

Elke ontmoeting is kleurrijk en altijd anders!

Karen