Blog

MH Blog 1 Dag van de scheiding en de overlegscheiding

Op 8 september a.s. is het de Dag van de Scheiding.

Met de Dag van de Scheiding wordt landelijk aandacht gevraagd voor het belang van deskundige begeleiding bij scheidingen. Het doel is het verbeteren van het proces rondom scheidingen.

Ook bij ons kunt u terecht voor een kosteloos intake-gesprek. Ondanks dat ons kantoor de 8e gesloten is bieden wij u natuurlijk de mogelijkheid een afspraak te maken op 7 of 11 september 2017. Via telefoon en e-mail zijn wij bereikbaar.

Weet u hoeveel verschillende vormen van scheiden er zijn? De laatste jaren is de variatie om buiten de rechter om tot overeenstemming te komen toegenomen. De variatie waar we bij Marjon Habets het beste gevoel bij hebben is de Overlegscheiding!

Dit is een vorm waarbij de scheidende partners gelijktijdig aan tafel zitten met ieder hun eigen advocaat. De gespreksleider is een professional met een gedragskundige achtergrond. Indien nodig wordt er nog verdere expertise bijgehaald, zoals een financieel expert of een kindercoach. Welke vorm van scheiden mensen ook kiezen: Scheiden is bijna altijd een proces met emoties. Dat kan in beginsel niet anders. Emoties brengen ook mee dat communiceren, het elkaar verstaan en begrijpen, niet vanzelf gaat. Openheid over gevoelige en lastige onderwerpen in een prettige en vertrouwelijke gespreksomgeving doet wonderen. Daarnaast is hulp bij het opgang brengen van de communicatie een aandachtspunt.

Mensen denken dat ze het in dezelfde ruimte als hun ex zijn, dit niet kunnen verdragen. Vanwege deze aanname doen mensen in kennismakingsgesprekken uitspraken als “ik wil het netjes regelen maar ik ga niet met hem/haar aan tafel’. Het idee dat mensen hebben bij ‘netjes regelen’ blijkt in de praktijk vooral over de inhoud van de afspraken te gaan in plaats van de manier waarop men in het proces met elkaar wil omgaan.

Het verbaast mij nog steeds welke verwachtingen mensen hebben over de wijze waarop een nette regeling tot stand kan komen. Dat begint altijd met een fatsoenlijk en goed voorbereidend gesprek. Een kil en summier briefje met de scheidingswens heeft een heel andere lading dan het boterbriefje. De manier waarop mensen de zaken en communicatie met elkaar in de scheidingsfase regelen is van grote betekenis voor de onderhandelingen en het eind resultaat.

De voorlichting over hoe een goed begin te maken kan volgens de vFas nog beter. Maak daarom gebruik van de mogelijkheden van een kosteloos advies.

Op de site www.marjonhabets.nl, onder het kopje Specialismen vindt u een korte beschrijving van de verschillende vormen van begeleiding bij scheiden waar ons kantoor u in kan bijstaan. Overweegt u een scheiding, is een scheiding onvermijdelijk en wilt u meer informatie, maakt u dan een afspraak. Het kennismakingsgesprek is altijd kosteloos.