Louise van K.

“Het proces was tot het laatst toe heel spannend!”

Louise van K. (52), werkzaam als psychiater, kijkt terug op haar scheidingsproces. Dit werd intensief begeleid door Marjon Habets en een team van 3 personen: ieder een eigen advocaat, en samen een procesbegeleider/coach.

“Mijn ex-partner wilde al langer van mij scheiden. Ik was er nog niet aan toe. Toen ik merkte dat hij veel geld van onze gezamenlijk rekening haalde en op zijn eigen rekening zette, voelde ik dat we er niet meer uit zouden komen. De verwijdering had zich al ingezet.
Tot dat moment ondersteunden mijn ouders mij nog met de communicatie met mijn ex, maar dat werkte niet meer: er was een onafhankelijke partij voor nodig.

Ik zat niet goed in mijn vel en zocht mijn toevlucht tot een coach. Daar had ik goede ervaringen mee. Na een gesprek van een uur zei mijn coach: jij hebt een advocaat nodig. En ze verwees me naar Marjon Habets, die zij uit haar netwerk kent. Marjon heeft veel ervaring met deze processen.

Ik ging hoopvol en strijdbaar naar het eerste gesprek. Mijn ex had inmiddels een nieuwe vriendin en wilde het huis niet uit. Ik vroeg of ik mijn moeder mocht meenemen, Marjon heeft haar met open armen ontvangen. Marjon nam echter een heel andere insteek dan ik verwachtte. Enigszins beduusd ging ik weer weg.

Marjon liet me inzien dat je in overleg moet, in plaats van de “arena te betreden”. Bij een vechtscheiding is er geen garantie dat je ‘wint’ en er is altijd een kans dat één van de twee zich niet gehoord voelt en alsnog de beslissing aanvecht in hoger beroep.

Mijn kinderen zijn op een goede manier in het hele proces vervlochten geweest. Marjon gaf mijn vader, die jaren mijn financiën regelde, echt een rol in het proces. Mijn broers en zussen zijn er op een fantastische manier door Marjon bij betrokken. Het was het moeilijkste jaar van mijn leven, maar we zijn er als familie heel hecht uit gekomen.

Marjon is heel sterk, ze zorgt ervoor dat jij ook heel sterk wordt. Ze is niet alleen luisterend en steunend, maar kan je ook stevig toespreken. In het begin zei ze: ‘Jij moet sterker worden, want het wordt nog veel zwaarder. Denk ook eens na over het aantal uren dat je werkt’. Ik doe mijn werk ontzettend graag, maar toch ben ik uiteindelijk minder gaan werken en ben bij een mindfulness therapeut geweest. Het maakte dat ik meer doordacht beslissingen kon nemen.

Het proces was tot het laatst toe heel spannend. Vooral de discussies over financiën waren pittig. Een aantal keren stonden we op het punt om toch naar de rechter te gaan. Marjon is een geweldige onderhandelaar met veel ervaring. Ze stelt erg goede vragen aan mijn ex. Ik bedacht wel eens dat ik blij was dat ze aan mijn kant stond.

Een speciaal woord van dank ook aan Karen, de assistente van Marjon. Ze is altijd zo warm en verwelkomend. En heeft altijd een luisterend oor.

Ik kan met opgeheven hoofd terugkijken. Ik heb veel ingeleverd, maar ook gekregen. Ik wist voordien niet eens wat een overlegscheiding is. Marjon heeft me doen inzien dat dit verreweg de voorkeur heeft boven een gang naar de rechter.” Oktober 2020

De naam van Louise van K. is gefingeerd om privacy redenen, uiteraard is haar echte naam bij ons bekend.